sâmbătă, 5 martie 2011

Echipament pentru Pescuit la Musca

Culoarea este cea mai importanta, trebuie sa nu fie stridenta astfel incat sa ofere camuflaj greu de sesizat de catre ochiul banuitor al pestilor. Greutatea este si ea importanta, distantele mari parcurse intr-o perioada de pescuit impunand un echipament usor si de calitate. Specific pescuitului la musca artificiala este salopeta sau pantalonul impermeabil, in lipsa acestora, soldarele ori cizma scurta sunt obligatorii, datorita deplasarii prin apa rece a raurilor de munte. Un alt articol important este vesta multifunctionala, cu multe buzunare pentru diverse accesorii si pentru pelerina de ploaie.
Incaltaminte
Trebuie sa fie usoara si de calitate pentru a oferi un confort ridicat in deplasarile kilometrice prin bolovanii albiei, dar si pentru a avea o priza cat mai buna cu substratul raului, format de cele mai multe ori din pietris ori bolovani acoperiti de mazga alunecoasa. Se folosesc cizme cramponate iar in cazul salopetelor de neopren ori materiale respirabile se pot folosi bocanci speciali cu talpa de pasla sau alte structuri aderente.
Lanseta
Lanseta de pescuit de musca are in general lungimea de 2.40, 2.70 m iar clasele folosite mai mult la noi sunt intre 2 si 6 A.F.T.M.A. Pentru rauri mici si paraie vergile din clasele 3-4 si lungimi 9′(2,75 m) sunt cele mai indicate. Pe lacuri si rauri mai lente, clasele mai mari ne ofera un pescuit confortabil.
Mulineta
Mai putin importanta in timpul drill-ului pestilor, folosita mai ales ca rezerva pentru firul de musca. Este important sa fie cat mai usoara, din materiale rezistente. Scopul ei este de a echilibra tot ansamblul, iar in cazul pestilor mari, se poate folosi la obosirea exemplarelor mai viguroase. La noi in tara se pot folosi cu succes atat modelele ieftine, din materiale compozite, cat si adevaratele masinarii din magneziu, dural si titan, cu frana silentioasa si mecanica de exceptie, ce depasesc cateva sute de euro.
Minciogul
Folosit mai ales in competitii, este impus de regulamentul acestor concursuri, care prevad eliberarea pestilor si mai ales folosirea carligelor debarbetate (fara spin), in cazul exemplarelor mari si mai ales in cazul folosirii terminalelor de diametre reduse. Este important ca plasa minciogului sa nu se agate de innotatoarele pestilor.
Vesta
Un accesoriu vestimentar universal si multifunctional; multimea de buzunare este importanta pentru diversele accesorii ca: ghilotina, pensa (cleste hemostatic), role de fir, amadou, vaseline si lubrifianti pentru muste si snur. De asemenea, exista pe spatele vestei de muscar un buzunar mare, in care depozitam pelerina de ploaie, des folosita la munte. Nu lipsesc nici inelele special concepute si asezate pentru a agata accesorii precum minciogul. In celelalte buzunarele putem pastra actele, telefonul mobil si aparatul foto ori camera de filmat.
Un fluier ne poate scoate din impas in cazul unei accidentari, sau pentru a ne semnaliza partenerul care nu poate auzi usor prin zgomotul distorsionant produs de susurul apei.
Cosuletul de nuiele
Este folosit pentru pastrarea pestilor retinuti in coditii bune. Impletit din nuiele de rachita rosie sau alte materiale, dupa introducerea in apa, pastreaza temperatura scazuta prin evaporare, iar pestii rezista proaspeti mai mult timp, printre frunze de urzica sau brusture.
Penarul de muste
O cutie din plastic , metal sau piele, ne ajuta sa inlocuim rapid artificialele, ordonand-ule pe categorii, ude, nimfe, uscate, streamere, muste de clean, de lipan, muste pe carlige fara spin, etc. Se confectioneaza usor din penare metalice de la trusele de compase matematice, sau de la porturile de ochelari. In interior se poate lipi burete si astfel rezolvam problema unui penar competitiv, usor de folosit si de realizat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu