vineri, 4 martie 2011

Primavara La Pescuit Stationar

Perioada cuprinsa intre topirea ghetii si inceputul prohibitie poate aduce uneori satisfactii nebanuite pescarilor. Caracteristica cestor cateva saptamani din martie-aprilie este vremea deosebit de capricioasa.
Pentru a putea face fata acestor conditii meteorologice schimbatoare fara a duce tot arsenalul de vergi si lansete pe malul apei-semanand cu un vanzator ambulant de articole pescaresti-pun in husa numai trei vergi, fiecare reprezentand un stil diferit de pescuit: varga simpla de 5 m si lanseta match.
Locurile vizate sunt cele cu apa mica atunci cand e soare si zonele cu “apa mai adanca”, in cazul unei raciri a vremii. Pestii vin in intampinarea primelor raze de soare pe platourile mai inalte din vecinatatea locurilor adanci de iernat.
Folosesc nade de excitatie cu actiune rapida, cu un continut bogat in proteine, generatoare de nori si “ameliorate”cu virmusi, larve de chironomus, bucati de rame. In nadire accentul se pune pe calitate, nu pe cantitate deoarece pestii,inca buimaci dupa somnul de iarna, se satura repede, preferand sa manance putin dar consistent. Cosuletele perforate vor fi”armate”cu nada uscata amestecata cu viermusi. In apele reci viermusii sunt mai lenesi gasind mai greu orificiile naditorului,de aceea este necesara reumplerea acestora la fiecare lansare. O smecherie pentru inlaturarea din timpul recuperarilor rapide a ”actiunii de elice” a ”buchetului”de viermusi consta in inteparea acestora pe carlig de”nas” partea mai subtire .
Cu ajutorul vergii se poate explora fasia de 7-8 m de la mal, cu o montura fina. Doua trei cocoloase mici de nada si cele trei libelule din carlig vor avea”efect”asupra pestilor din preajma. Daca insa trasaturile intarzie sa apara sau vantul puternic impiedica tinerea pe loc a monturii inseamna ca a venit randul vergii match sa arate ce stie.
Se face un compromis intre lungimea aruncarilor si finetea monturii:firul de 0,14 obligatoriu scufundator, pluta de 2+1 g si fragilitatea momelii,in special a larvei de chironomus, nu permit lansari foarte lungi, acestea situandu-se in jurul a 20-25 m de mal. Montura in acest caz se realizeaza in functie de lungimea lansarilor folosind momitoare mai grele si fire mai groase 0, 18-0,20 pentru aruncari lungi. Pentru modificarea greutatii monturii, numai in cadrul domeniului permis de puterea lansetei, avem la dispozitie mai multe variante: folosirea unui set de cosulete cu greutati diferite atasabile acestora modalitatea cea mai eleganta, adaugarea unui lest suplimentar, cresterea densitatii amestecului viermusi-nada cu ajutorul unor adjuvanti nisip,pamant,argila etc. Cu aceasta montura si avand frana mulinetei reglata corespunzator putem iesi invingatori chiar si din lupta cu cate un crapcean primavaratic.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu