sâmbătă, 19 martie 2011

Raurile si Lacurile Judetului Bistrita

Suprafaţa judetului masoara 5355 kmp si inglobeaza zona de contact a Carpatilor Orientali cu Podisul Transilvaniei, respectiv bazinul superior al Somesului Mare cu afluentii sai, precum si o mica portiune din bazinul mijlociu al Muresului.
Alaturi de apele curgatoare, pe teritoriul judetului exista cateva lacuri si balti cu geneza diferita, intre care amintim: baltile sarate de la Mintiu, Pinticu Tecii, Sarata, Saratel; lacurile glaciare din Munţii Rodnei (Lala Mare, Lala Mica) si Taul Zanelor din Muntii Calimani.
Dintre lacurile cu importanta economica fac parte: lacul de la Colibita - amenajare hidroenergetica si lacurile de la Budurleni si Manic - amenajari piscicole. Teritoriul judetului este brazdat de o retea hidrografica bine reprezentata a carei lungime totala însumeaza aproximativ 3.030 km si se axeaza pe cateva rauri principale (Somesul Mare, Sieu, Bistrita), cu obarsia in zone cu umiditate bogata, al caror regim este în slaba masura influentat de afluenti.
Afluentii principali ai raului Somesul Mare sunt: Aniesul, Cormaia, Rebra, Salauta, Ilisua, Valea Mare (afluenti de dreapta), Ilva cu Lesu, Sieul cu Budacul, Bistrita si Dipsa, precum si Melesul din Campia Transilvaniei (afluenti de stanga)
Afluentii Somesului Mare au un caracter permanent, exceptie facand raul Sieu, tronson izvor – Sieut, Dipsa, tronson izvor pana la Chirales, Valea Lechinta, Melesul, pana la Rusu de Jos.
Cauzele care duc la regim semipermanent sunt anii excesiv de secetosi, mai ales perioada iunie – septembrie, perioada cu precipitatii reduse în zona de campie, in combinatie cu o evaporare ridicata si cu epuizarea panzei freatice subterane.
Densitatea retelei hidrografice cu regim permanent de curgere este de 0,6 km/km² valoare maxima.
Debitul de apa mediu multianual specific variaza pe teritoriul judetului între 25 l/s/km² la peste 1.600 m altitudine si 2,0 l/s/km² în zona coliniara din vest.
Pe intreg cuprinsul judetului, lacurile naturale sunt prezente doar în zona Muntilor Calimani si Rodnei si sunt de origine glaciara.
Singura amenajare care are resurse si functiuni privind asigurarea apei este Colibita.
Lungimea lacului este de 7.400 m, iar latimea maxima de 1.100 m.
Acumularea Colibita este singura resursa de apa cu potential, fiind posibila alimentarea cu apa a localitatilor din campie printr-o amenajare corespunzatoare.
Alte lacuri care se afla pe teritoriul judetului sunt:
- lacul Lala Mare, este un lac glaciar situat în Muntii Rodnei;
- lacul Lala Mica, este un lac glaciar situat în Muntii Rodnei;
- lacul Cetatele Caianu Mare, în comuna Caianu Mic;
- lacul Brateni, în comuna Brateni;
- lacul Budurleni beneficiaza de amenajare piscicola si este situat în comuna Teaca;
- lacul Dani, în comuna Saratel;
- lacul lui Gondos, în orasul Nasaud.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu