vineri, 9 ianuarie 2015

Padurea Letea - Delta Dunarii

Padurea Letea se afla localizata in nord-estul Deltei Dunarii, langa satul Letea, la 23 de kilometri nord-vest de orasul Sulina. Satul este legat de Sulina printr-un drum pietruit. Padurea Letea incepe din nordul satului Lebada si se intinde pe aproape 3.200 de hectare, fiind considerata cea mai nordica padure tropicala din lume.
Drumul de la Tulcea la Sulina se poate parcurge doar pe apa, folosind navele clasice de pasageri sau navele rapide, iar de la Sulina la Letea se poate calatorii atat pe apa, cat si pe uscat. Accesul in Padurea Letea se face numai cu insotitor (un agent al Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii), deoarece este o zona strict protejata – in caz contrar, se risca o amenda destul de substantiala. In Satul Letea, invecinat cu padurea, se ajunge doar cu barca.
Rezervatia este alcatuita din mai multe zone (Hasmacul Mare, Tarla Popii, Schiopul, Crusina si altele), care se desfasoara sub forma unor benzi de pana la cativa km lungime si de 10 pana la 250 de metri latime, fiind cea mai veche rezervatie naturala din Romania (a primit acest statut inca din anul 1938).
In depresiunile dintre dunele de nisip creste o vegetatie lemnoasa formata in principal din stejari brumarii, frasini, tei si plopi argintii, stejarul pufos, plopul alb, plopul negru, arinul negru, fiind si singurul loc din Europa in care se intalnesc liane. Aici se pot observa cateva mii de specii vegetale, mai multe zeci fiind chiar unicat in Europa sau in lume. Plantele exotice care se gasesc  in acesta zona au aparut datorita semintelor aduse din Africa de catre pasarile migratoare. Padurea este inconjurata de un gard simbolic, iar peisajul se caracterizeaza prin modul straniu in care s-au dezvoltat arborii din aceasta padure (trunchiurile copacilor sunt aplecate inspre apa, noduroase ai contorsionate). Desimea padurii sporeste si datorita nenumaratelor specii de arbusti ce cresc aici (corn, sanger, lemn cainesc, calin, paducel, dracila, salba moale, verigariu) si abundenta plantelor urcatoare (vita salbatica, curpenul de padure, iedera, hameiul etc.).
Exista si specii de plante rare, precum orhidea, asparagus si liana (planta de origine mediteraneeana, care atinge aici limita cea mai nordica de raspandire din Europa, dand padurii un caracter tropical, fiind totodata supusa unui regim de ocrotire).
Vizitatorii pot intalni si niste dune mari, cu nisip alb si fin, numai bun de facut plaja, iar din loc in loc sunt amenajate popasuri, cu bancute de lemn, unde poti sa te opresti si sa te odihnesti sau sa te relaxezi.
Printre locatarii padurii se innumara viperele (considerate de localnici inofensive daca nu incerci sa le deranjezi), vulturul codalb (specie deosebita, aflata insa pe cale de disparitie – un exemplar poate sa ajunga la o greutate care sa depaseasca sase kilograme, cu o anvergura a aripilor de aproximativ 2,5 metri) si caii salbatici. Cei aproximativ 2.500 de cai salbatici din Padurea Letea, sunt ultimii din Europa, fiind considerati, pe drept cuvant, o adevarata comoara a Romaniei. O parte dintre caii salbatici de aici erau folositi inainte de 1990 in agricultura pentru obtinerea unor productii cat mai mari, insa dupa perioada comunista, in urma declinului economic al zonei, multi dintre acesti cai au fost lasati liberi. Ei reprezinta un element in plus care sporeste atractia zonei, iar interdependenta dintre acestia si mediul in care traiesc este de necontestat.
In Letea exista, ca posbilitate de cazare, doar o pensiune locala de cateva locuri. Insa se gasesc nenumarate unitati de cazare la Sulina, unde o camera la o pensiune are tarife acceptabile pentru orice turist.
Turistii care aleg sa poposeasca in acest colt de rai se pot plimba prin padure, prin satul Letea si la Sulina, unde se poate admira farul si portul. Amatorii de pescuit pot practica aceasta indeletnicire pe Canalele Deltei si Dunarea Veche sau pe lacurile din imprejurimi: Puiu, Rosulet si Rosu; aici se organizeaza si partide de vanatoare de iepuri, mistreti si fazani.
Prin frumusetea peisajului si varietatea vegetatiei, Padurea Letea se constituie intr-o zona de interes turistic deosebit, motiv pentru care o recomandam oricarui turist dornic sa admire potentialul turistic natural al tarii noastre.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu