joi, 26 februarie 2015

Pescuitul Carasului Primavara

Carasul consuma toate tipurile de hrana, prefera cerealele, dar si ramale, viermii sau alte vietuitoare acvatice. Printre carasii varstnici gasim deseori exemplare care au trecut la meniul rapitorilor fiind prinsi folosind pestisori vii sau chiar diferite naluci. In general, avem placerea sa intalnim carasi “de o palma” cu greutati cuprinse intre 100 si 200 grame, dar eu am avut norocul unor drill-uri frumoase cu exemplare de pana la 3 kg. Pescuitul carasului difera in functie de anotimp dar, daca respectam regurile specifice jocului, nu vom ramane cu juvelnicul gol dupa cate o partida la caras.
Primavara, dupa topirea zapezilor, carasul e cea mai buna tinta daca vrem sa nu ucidem speranta intr-un placut inceput de an. Prima regula (de primavara de data aceasta): carasul trebuie cautat. Nu e o treaba usoara pentru ca nu e de loc usor de gasit, locurile ideale care in lunile calde ne ofera carduri frumoase sunt ca si moarte in aceasta perioada a anului in care natura revine la viata.
Apele mici, pe langa maluri, ofera primavara adapost si hrana carasilor. Apele cu o adancime de 20-40 cm se incalzesc mult mai usor primavara decat gropile din larg.
Daca carasii nu vor sa ofere singuri semene de genul trestiilor miscate sau sarituri fricoase, loviti malul cu piciorul si urmariti locul in care apar mici valuri generate de carasii speriati.
Echipamentul de primavara daca ar trebui sa fie descris intr-un cuvant acesta ar fi finut: pluta de 1-2 grame, carlig maxim nr. 8, cu tija subtire, echilibrare cu un plumb picatura, cu varnis, respectiv o alica. Masura e cuvantul cheie in ceea ce priveste nadirea, carasii putand fi saturati usor primavara.
Nada de primavara trebuie sa fie foarte umeda, practic cea mai moale nada care se poate lansa. Acest lucru este foarte important pentru ca scopul nostru e sa creem un nor atragator si nu o masa indestulata care sa sature cardul. Cerealele de baza, graul si porumbul incoltit, sunt ideale si ieftine pentru o partida de martie - aprilie.
Desi nu trebuie sa folosim o cantitate mare de nada, srotul e o baza utila si indragita de carasi.
Echipamentul folosit in cazul pescutului la fund trebuie sa fie din gama utilitatilor “feeder”: cosuri mici, echipament finut, fir subtire. Pentru cei ce sunt incepatori in domeniu trebuie sa le spun ca e momentul sa incerce un caras de 300-400 grame in luna martie, prins dupa o semnalizare a varfului subtire al echipamentului feeder sau picker si scos dupa un drill de 10 minute pentru a fi in siguranta cu un fir principal de 0,16.
Se recomanda sa se incerce un feeder usor, cu o lanseta pe masura si vor simti ce inseamna primul card de carasi, primavara, dupa o prea lunga iarna.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu