joi, 16 aprilie 2015

Actiuni Antibraconaj - Politia de Frontiera a confiscat 3 tone de peste!

Politistii de frontiera din cadrul Garzii de Coasta au efectuat, independent sau in cooperare cu alte institutii ale statului, actiuni preventive si de combatere a fenomenului braconajului piscicol, atat in lacurile litorale, pe fluviul Dunarea, cat si la Marea Neagra, reusind in luna martie a anului curent sa ridice in vederea confiscarii 2.845,5 kilograme peste din specii diferite si 212 plase si unelte de pescuit in lungime toala de 6.931 metri.
Astfel, in perioada 1 - 31.03.2015, prin folosirea in comun a informatiilor, in cooperare cu Agentia Nationala de Pescuit si Acvacultura si Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, politistii de frontiera din cadrul Garzii de Coasta au organizat si desfasurat 47 de actiuni de monitorizare si control a activitatilor de pescuit din zona de competenta maritima, fluviala pe Dunare, respectiv Delta Dunarii. In urma actiunilor desfasurate pe raza judetelor Constanta si Tulcea, au fost constatate 36 de infractiuni, aplicate 19 contraventii (valoare totala de 8.000 lei), au fost ridicate în vederea confiscării 2.845,5 kilograme peşte din specii diferite şi 16,2 kilograme icre. De asemenea, politistii de frontiera au indisponibilizat si depus in camerele de corpuri delicte 74 de plase de pescuit tip monofilament, 40 de plase de pescuit din fir textil, 98 de alte unelte de pescuit (lungime totala de 6.931 metri), 5 ambarcatiuni si doua motoare de barca (valoare totala de 9.000 de lei).
In toate cauzele sunt implicate 34 de persoane, asupra carora se efectueaza cercetari sub aspectul savarsirii infractiunilor de de braconaj piscicol, fapte prevazute si sanctionate de art. 64 din O.U.G. 23/2008 modificata si aprobata prin Legea 317/2009. Astfel de actiuni de prevenire si combatere a braconajului piscicol in zona de competenta vor continua si in perioada urmatoare.
Un caz reprezentativ: in data de 13.03.2015, in jurul orei 13.00, politistii de frontiera din cadrul P.P.F. Midia, au oprit pentru control, in zona de competenta, o autoutilitara marca Volkswagen Caddy, inmatriculata in Constanta si condusa de cetateanul roman B.R., in varsta de 41 ani, cu domiciliul in Constanta. In urma controlului a fost descoperita cantitatea de 398 kilograme peste din diferite specii. O ora mai tarziu, o alta patrula formata din politisti de frontiera ai P.P.F. Midia au verificat un autoturism marca Opel Astra, cu numere de inmatriculare de Ialomita, condus de cetateanul roman D.A., de 44 ani, cu domiciliul in Slobozia. In urma controlului a fost descoperita cantitatea de 584 kilograme peste din specii diferite.
Deoarece conducatorii auto nu au putut prezenta documente de provenienta si transport a pestelui, politistii de frontiera au ridicat in vederea confiscarii intreaga cantitate de peste care a fost predata spre valorificare unei societati comerciale de profil, conform procedurilor legale. Celor in cauza le-au fost intocmite lucrari penale sub aspectul savarsirii infractiunii de „detinere si transport a pestelui fara documente legale”, fapta prevazuta si sanctionata de art. 64 lit. j din O.U.G. 23/2008 modificata si aprobata prin Legea 317/2009, precum si „omisiune in tot sau in parte a evidentierii in acte contabile ori in alte documente legale a operatiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate”, fapta prevazuta si sanctionata de art. 9 lit. b din Legea 241 / 2005.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu