vineri, 26 iunie 2015

Pescuitul Mihaltului

Mihaltul face parte din aceeasi familie cu codul. Se prinde intamplator cand pescuim la fund in raurile reci, caci mihaltul se mai gaseste in apele noastre si merita a fi cunoscut de pescari. Mai ales ca interesul culinar nu poate fi neglijat:carne alba, fara oase si foarte gustoasa. Ficatul este o delicatesa. Icrele sunt toxice.
Tot din mihalt se scotea sau se mai scoate vestita untura de peste, leac pentru copii cu ritm scazut de crestere ori predispusi la diferite boli.
Se aseamana cu somnul, avand corp alungit, solzi marunti, gura mare, cu doua mustati si dinti desi, ochii mici. Spatele si flancurile au culoare brun-verzuie, cu pete neregulate mai inchise marmorate, care se intind si peste inotatoare. Burta este albicioasa. Il poti recunoaste repede dupa inotatoarea lunga ingusta si moale ce pleaca de la jumatatea trupului abdomenului si continua aproape neintrerupta pana pe la jumatatea spinarii.
Lungimea obisnuita-35-50 cm, iar greutatea 0,5-2 kg. Poate atinge 1 m si 8-10 kg.
Mihaltul este un peste rapitor de apa dulce si rece intalnit pretutindeni in Europa, Asia si America.
La noi este prezent in apele curgatoare. Urca pana in apele de munte amestecandu-se cu cleanul si mreana. Peste de provenienta nordica,este un ratacit in apele noastre. Neamurile lui codul traiesc in apele reci ale marilor si oceanelor. Se hraneste cu viemi,crustacei,moluste,insecte alevini si icre. Cand ajunge la dimensiuni mari prefera si pestisori porcusori, boisteni, zglavoace, nisiparite .
Este un peste ”de fund”. Ziua, aproape inactiv, sta pe fundul namolos al apei nemiscat ore in sir. Mustatile atrag pestisorii care umbla dupa hrana si apropiindu-se imprudenti, cad victime in gura cea mare a mihaltului.
De cum se insereaza, mihaltul devine vioi. Se taraste ca un sarpe prin namol, cautandu-si prada in apropierea fundului apei si hranindu-se activ rapitor nocturn cu tot ce misca prin preajma.
Se foloseste o Varga: 2,40 - 2,70 m echipata si echilibrata cu mulineta, avand pe tambur nailon 0,25-0,30 mm. Carligele folosite vor avea marimi intre 5 si 8. Plumbul recomandat este cel ce "cauta”" ocurile adanci sferic, cilindric, conic , greutate 30-40 g.
Se pescuieste”la lung” cu lanseta pe fundul apei gropane cu plumb de fund culisabil sau fix sau…la pluta. Se poate prinde si la copca. Apele adanci, reci, cu fundul malos, sunt cele care "promit". Rezultatele cele mai bune se obtin in anotimpul rece, in zile inorate.
Momelile pe care le puteti folosi sunt: rame, lipitori, intestine de pasare, pestisori, bucati de peste sau carne.
Fiind un peste care "nu gusta" momeala, muscatura mihaltului este ferma. De cele mai multe ori se inteapa singur. Se apara cu darzenie iar…placerea luptei va apartine.
Puietul de mihalt la randul sau este o buna momeala pentru somn, rezistand viu in carlig pentru mult timp.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu