joi, 31 martie 2016

Pescuitul la pelete

Carasi, platici, babuste, crapi, cleni, mrene sau orice alt peste de apa dulce, cu exceptia rapitorilor, adora peletele si derivatele din acestea. Peletele sunt o forma de hrana compacta, tip de hrana ce a fost creat si implementat in cresterea intensiva a pestilor in crescatorii. Totusi, in pescuitul sportiv, peletele necesita o pregatire in prealabil inainte de nadire.
Peletele de halibut sunt pelete cu marimi cuprinse intre 2 mm si chiar 20 mm, destinate atragerii pestilor de talie mare, din speciile crap, somn, clean si mreana. Sunt pelete cu un continut mare proteic si foarte uleioase. Sunt recomandate spre a fi folosite in lunile calduroase, atunci cand urmele de ulei atrag pestii de la distante considerabile. Gaurite, pot fi folosite si ca momeala, atasate pe fir de par.
Peletele de pastrav sunt asemenea peletelor de halibut, foarte compacte, cu dizolvare lenta si cu un continut mare de uleiuri si proteine. Utilizarea acestor pelete pentru nadire la partidele de pescuit la crap poate oferi partide memorabile.
Peletele de crap se gasesc in diferite combinatii de culori si arome, deoarece acestea sunt cele mai bine vandute, asta si datorita pretului atractiv. Nu sunt atat de bogate in uleiuri si in proteine precum cele de halibut si pastrav, dar totusi constituie o buna nada pentru atragerea crapilor sau chiar si a ciprinidelor pasnice de apa dulce. Au un efect de dizolvare mai rapid decat cele doua tipuri expuse mai sus si sunt ideale pentru crearea patului de nada si intretinerea acestuia.
Peletele expandate sunt mai deosebite, necesitand un plus de atentie in pregatirea lor. In forma initiala, acestea sunt flotabile. Flotabilitatea le scade insa pe masura ce sunt umectate. Odata umectate, acestea capata o textura spongioasa, aspect ce permite utilizarea lor direct intepate pe carlig. Nu sunt recomandate pentru nadire, decat in cazurile in care pestii se hranesc intre ape sau ”pe cadere”,  deoarece textura de burete face ca acestea sa aiba o cadere lenta prin straturile de apa.
Pe langa modelele de pelete expuse mai sus, producatorii de nade pun la dispozitia pescarilor diferite tipuri de pelete aromate, important de retinut fiind faptul ca majoritatea au in compozitia lor, in proportii mai mici sau mai mari, fainuri de peste sau un anumit tip de faina de peste, combinata cu diferite fainuri din cereale sau un anumit tip de seminte. Practic, utilizarea lor nu este diferita fata de peletele conventionale. Micropeletele O atentie deosebita trebuie acordata si micropeletelor, surorile mai mici ale peletelor. Acestea au diametre de 2 si 3 milimetri si sunt destinate nadirii si intretinerii vadului de pescuit atunci cand pestii sunt reticenti si nu raspund la nadirea cu particule de dimensiune mare. Micropeletele se pot folosi adaugate in nada, in forma uscata sau umectata, trase cu prastia pentru intretinere sau umectate si compactate in bulgari pentru a fi trase cu prastia la distante mari. 

Lacul Paltinu

Barajul Paltinu este situat in Valea Doftanei din jutetul Prahova, pe cursul raului Doftana. Barajul Paltinu este situat la cota 645 m. si are o inaltime de 108m si o lungime de 455m. Constructia barajului a inceput in 1966 iar in anul 1971 a fost dat in folosinta, barajul a mai fost consolidat intre anii 1976 si 1982. Barajul serveste la alimentarea cu apa potabila a localitatilor Campina si Ploiesti, la producerea de energie hidroelectrica dar si pentru irigatul zonei Baicoi-Ploiesti.
Lac de acumulare, foarte adanc, cu un ridicat risc de agatare pe fund. Din DN 1 se traverseaza orasul Campina pe directia Valea Doftanei, se circula pe soseaua care merge pe langa raul Doftana pana la baraj, exista si un mijloc de transport, un autobuz, care trece pe langa lac spre Valea Doftanei.
Barajul Paltinu este situat intr-o zona superba, ideala pentru relaxare, plimbari si aer curat. Se poate pescui pe partea dreapta a barajului, nu se poate accede pe baraj fiind pazit de jandarmi. Lacul este foarte bun pentru pescuitul pestilor rapitori: biban, stiuca si clean. Lacul de acumulare Paltinu este foarte adanc, pericolului de inec este foarte ridicat datorita curentilor, facand astfel scaldatul interzis. Din ultimile date pe care le avem, lacul este in proprietatea AGVPS.
In sectiunea barajului, valea are un profil caracterizat printr-o asimetrie pronuntata. Pe malul stang, se afla o terasa cu o latime de circa 100 m. Roca de baza este formata din gresie cu intercalatii de sisturi marnoase si argiloase. Roca de baza este traversata de mai multe falii si un sistem complex de fisuri.

Momeala pentru Crap

O momeala foarte buna pentru crapi este urmatoarea: se da prin razatoare turta dulce, pe care o framantam cu miez de paine alba, inmuiat si stors. In acelas timp adaugam, dupa trebuinta, o cantitate din pezmetul de turta, sau din mezul de paine, pana obtinem un aluat care seamana cu chitul folosit de geamgii. O atare nada se tine bine pe carlig, constituind totodata cea

miercuri, 30 martie 2016

Balta Valter Maracineanu - Giurgiu

Balta Valter Maracineanu este populata cu crap romanesc, fitofag si caras. Peisajul este foarte frumos, balta se afla intre dealuri si vai intinse. Localizare: Localitatea Valter Maracineanu din judetul Giurgiu la 37 km de Bucuresti. Specii de pesti intalnite: caras, crap, fitofag.
Regulament balta Valter Maracineanu:
  • Taxa este de: 60 Ron / 12 h
  • Se pot retine 10 kg de peste
  • Nr de lansete/undite = 5.
Cale de acces.
Porniti pe  soseaua Bucuresti-Alexandria si urmariti ruta Bragadiru – Cornetu – Mihailesti – Stalpu. La 2.5km dupa localitatea  Stalpu o luati spre stanga la indicator, spre Valter Maracineanu iar la 1.5km dreapta prin sat ajungeti pe balta.

marți, 29 martie 2016

Despre Montura "Fir de Par" pentru Pescuitul Crapului

Forfacurile destinate pescuitului la crap cu tehnici moderne, sunt, in marea lor majoritate, echipate cu un montaj cu "fir de par". Este vorba despre un mic fir care este atasat la cralig si pe care se insira momelile alese (boilies, boabe de porumb, pelete etc). Montura "fir de par" lasa carligul liber acesta agatandu-se mai usor in gura crapului. Un forfac tip "fir de par" se compune, un general, din 5 elemente distinctive: vartejul, firul textil, carligul, firul de par si momeala.
Vartejul face legatura intre firul principal si forfacul din fir textil. Firul textil nu este indispensabil dar ofera mai multa rezistenta la frecarea cu spinul ascutital dorsalei crapului. Carligul trebuie sa aiba 3 calitati: sa fie cat mai usor (pentru a nu ingreuna momeala si pentru a nu trezi suspicinea crapului), cat mai ascutit (pentru a permite o preintepare sau chiar o autointepare rapida) si cat mai rezistent (pentru drill-urile prelungite cu pestii vigurosi).
Nu sunteti obligati sa faceti un montaj cu "fir de par" dar va veti da rapid seama ca acest montaj va va aduce numai satisfactii. Controlati toate nodurile, caci orice nod este prin definitie un punct sensibil iar realizarea lui va trebui deci sa se efectueze cu cea mai mare grija.
Sursa: revista Pescar Modern, nr. 47 din 2001.

Balta Solacolu

Regulament 
Balta Solacolu:
Fiecare pescar poate fi insotit de o persoana cu drepturi si obligatii egale in ceea ce priveste pescuitul (se poate pescui in echipa de 2 dar nu mai mult de 4 scule si intr-un singur stand). Pe toata durata partidei de pescuit personalul amenajarii piscicole are dreptul sa controleze si sa cantareasca pestele capturat de pescari. La incheierea partidei de pescuit se va cantari pestele capturat. in cazul in care cantitatea capturata depaseste cantitatea prevazuta in regulament pentru taxa platita, pestele retinut in plus se va elibera sau se va pastra contra unei taxe de 15 lei/kg, pret fara TVA pentru crap (ATENŢIE: se pot retine doar exemplare cu greutati intre 1 si 4 kg). Nu exista limita pentru cantitatea de peste specia Caras, acesta se poate retine in orice cantitate.inainte de instalarea pe locul de pescuit se va consulta prezentul regulament si se va achita taxa corespunzatoare dupa ce pescarul este de acord cu aceste reguli.Chitanta eliberata se va pastra pe toata durata partidei de pescuit. Pescuitul de zi incepe la ora 06.00 si se termina la ora 18.00. Pescuitul de noapte incepe la ora 18.00 si se termina la ora 06.00.Din momentul intrarii pe teritoriul amenajarii piscicole circulatia cu autovehicule se face cu viteza redusa (max. 5 km/h). Toate autovehiculele, fara exceptie, se parcheaza pe drumul pietruit in dreptul locului de pescuit. Fiecare pescar se va aseza numai in dreptul locului marcat pentru pescuit, acest lucru fiind indicat prin doua borne de culoare verde si va pescui numai pe directia INAINTE. Este interzis pescuitul pe poduri sau in afara standurilor special amenajate.Se poate pescui cu maxim 4 scule (lansete sau undite) obligatoriu dotate cu un singur carlig si plumb sau momitor pierdut.Pescarii vor trebui sa fie dotati cu saltea de primire si spray dezinfectant (se poate inchiria de la personalul care incaseaza taxa, contra sumei de 5 lei). Este strict interzis pescuitul la BOMBA. Este interzis sa puna pestele in acelasi juvelnic 2 sau mai multi pescari.Capturile de CRAP care au greutatea sub 1000 gr. vor fi eliberate imediat ce au fost prinse, in stare vie si fara a fi ranite. Exemplarele de CRAP ce depasesc 4 KG se fotografiaza si SE ELIBEREAZA in stare vie si fara a fi ranite. Pestele ranit sau mort din vina pescarului se va plati de catre acesta cu pretul de 30 lei/KG fara TVA. Capturile accidentale de salau, somn sau sturion se elibereaza neconditionat. 
Date contact: telefon 0756 290 471, www.baltasalacolu.ro
Tarife Pescuit: 
- catch & release 12h – 50 lei 
- catch & release 24h – 100 lei
- retinere 5 kg crap 12h (ce depaseste 5kg se plateste 18,60 lei kg) 
Tarife Cazare: 
- Casute mici 24h – 110 lei 
- Casute medii 24h – 130 lei 
- Casute mari 24h – 150 lei 

760 m de plasa monofilament, confiscata de politistii de frontiera din Tulcea!

Poliţiştii de frontieră tulceni au depistat un cetăţean român, care desfăşura activităţi ilegale de pescuit pe lacul Caplavatei, folosind 10 plase monofilament în lungime totala de 767 metri.
În data de 27.03.2016, în jurul orei 07.00, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Chilia, pe timpul desfăşurării unei activităţi specifice, au observat, pe lacul Caplavatei, o persoană de sex masculin ce desfăşura activităţi de pescuit ilegal dintr-o ambarcaţiune din fibră de sticlă, cu motor ataşat.
În urma verificărilor efectuate, s-a stabilit că bărbatul era S.D., în vârstă de 30 de ani, domiciliat pe raza judeţului Tulcea, care folosise la pescuit 10 plase tip monofilament, în lungime totală de 767 metri.
Peştele capturat, 28 kg din speciile crap şi caras, a fost predat unei societati comerciale de profil, conform procedurilor legale, plasele monofilament, ambarcaţiunea şi motorul marca Mercury de 25 CP au fost ridicate în vederea confiscării, iar în cauză poliţiştii de frontieră efectuează cercetări pentru săvârşirea infracţiunii de ,,deţinere şi utilizare a uneltelor de plasă de tip monofilament”, faptă prevăzută şi pedepsită de art.64, lit.k din O.U.G. 23/2008, modificată şi aprobată prin Legea 317/2009.

luni, 28 martie 2016

Nada pentru albitura: oblete, rosiora, babusca

Ingrediente: 
  • miez de paine 300 g 
  • esenta de rom 5 ml 
  • cacao 10 g
Mod de preparare: 
Se inmoaie painea intr-un vas cu cat mai putina apa, se framanta si in acelasi timp se adauga cacao si esenta de rom pana cand compozitia devine omogena si nu se crapa. Este o nada foarte buna pentru oblete, se poate utiliza si la caras sau crap, insa nu vor fi asemanatoare rezultatele.

Mici secrete in Pescuitul Stiucii.

Stiuca este unul dintre cei mai "smecheri" pesti pentru ca se stie ca este capabila de orice smecherie pentru a prinde prada sa si apoi daca a muscat momeala, sa scape din prinsoarea pescarului. Stiuca nu este un peste foarte puternic si viguros, dar pentru a suplinii aceste lipsuri compenseaza cu o tenacitate iesita din comun.
Dupa ce a muscat momeala cauta sa se ascunda cat mai repede in stuful si vegetatia care se gaseste in apropiere.
Numai cu o lanseta puternica si frana reglata astfel incat sa cedeze doar la solicitari ce se apropie de limita rezistentei firului.
Lanseta va fi indreptata intotdeauna in directia opusa celei in care trage stiuca.
Surprinsa de forta cu care este trasa, stiuca ramane nemiscata, lasandu-se purtata prin apa parca fara vlaga dar in acest timp ea isi aduna fortele pentru a riposta.
Scufundarile bruste, schimbarile de directie, deplasarile fulgeratoare,direct spre pescar,caruia ii piere elanul crezand ca sa dus vazand firul slabit, saritul deasupra apei scuturandu-si capul pentru a scapa din carlig fac parte din tehnica de lupta a stiucii.
Pericolul maxim, in cazul stiucii, este slabirea firului si saltul in aer. Sunt de folosit strune nu prea scurte, din cauza ca prin rostogolirea firul poate sa ajunga in gura si inevitabil se va rupe. Pescarul intotdeauna trebuie sa tine firul cat mai intins pentru ca pana la mal  stiuca sa oboseasca si sa intre singura in minciog.
Pescarii care indragesc stiuca, si nu sunt putini, spun ca pescuitul la stiuca este fara egal pentru ca ofera senzatii unice. Sigur ca secretele in pescuitul stiucii sunt multe si mult mai complexe.

duminică, 27 martie 2016

Montura Plutitoare la Suprafata Apei pentru Crap

Montura plutitoare este folosita pentru a prinde crap mare atunci cand acesta se hraneste la suprafata apei. Daca apa in care pescuiti este mica, este bine sa lasati firul care vine de la mulineta spre carlig mai lung decat adancimea apei. Astfel momeala pe care o aveti in carlig (paine sau biscuiti) se va ridica la suprafata apei direct. Daca apa este adanca atunci se poate folosi metoda prezentata in desen.
Sursa: revista Pescar Modern, nr. 46 din 2001, Derrick Waller.

Tehnica Feeder

Aceasta tehnica a fost inventata de englezi, de unde si numele care provine de la verbul „to feed” care inseamna a manca, a se hrani.
Printre pescarii de stationar aceasta tehnica, in ultima perioada de timp, a devenit tot mai populara datorita faptului ca poate fi folosita la mai toate speciile de pesti pasnici, atat pe lacuri, cat si pe rauri cu curenti lenti sau puternici.
Pescuitul la feeder este un pescuit de finete, astfel ca la acest pescuit folosim:
• lanseta cu lungime cuprinsa intre 3m si 4,2m formata din mai multe sectiuni si in dotarea careia se afla mai multe tipuri de varfuri de diferite culori si grosimi, care au diferite tipuri de actiune, realizate din matreiale diferite: carbon sau fibra de sticla.
• mulineta trebuie sa fie de marime medie, tambur fix si sa fie echipata cu frana posterioara si/sau frana frontala reglata atent.
• firul folosit sa fie un monofilament cu diametru de pana la 0.25 mm, in functie de tipul pestelui pe care vrem sal prindem, astfel ca daca vizam pestii mai mici putem folosi linie principala de 0.16-0.14 si forfac de 0.12-0.8, iar daca vizam pestii mari o linie principala intre 0.25-0.20 si forfac de 0.18-0.16.
• carligul ales pentru aceasta tehnicatrebuie sa fie rezistent si o marime mai mica, de exemplu: nr. 16-18 Mustad sau nr. 14 Maruto.
• feeder-ul sau momitorul se alege in functie de puterea curentului apeica si gramaj, iar ca forma in functie de nada pe care o avem la dispozitie dar si in functie de pestele vizat, acestea se gasesc pe piata in diferite forme si marimi.
• precum si accesoriile: agrafa cu vartej, amortizor de cauciuc, suportul, minciogul(de preferat unul telescopic de 3-4m), juvelnicul, etc.
• nada folosita trebuie sa fie colorata, rezistenta traversarii aerului in timpul lansarii si a apei pana pe substrat si doar apoi sa se desfaca. Nada inainte de folosire este bine sa stea cam 15 min ca sa absoarba destula apa sau diferitele arome utilizate.
• Nadirea se poate face la distanta dorita cu prastia sau cu cateva lanseuri inainte de inceperea partidei de pescuit propriuzise. La nadirea cu lanseta nada nu trebuie presata tare pentru a se putea desface repede, in cateva secunde.
• forfacul, fiind de diametru mai mic fata de linia principala, se face deobicei de o lungime de 60-80 cm, dar acest lucru nu este stabil se poate micsora sau mari, putandu-se pescui si cu 2 forfacuri de diferite lungimi.
Un lucru de care trebuie sa tinem cant este realizarea unui echilibru intre grosimea firului, actiunea si modul de incarcare al lansetei astfel trebuie sa obtineti o greutate optima, pentru ca sa nu avem surprinderea de a se rupe firul ceea ce va duce la pierderea monturii si nu in ultimul rand si cel mai neplacut lucru ruperea lansetei.
Aceasta tehnica prsupune o cuntinua activitate, lanseurile fiind dese, ceea ce face ca pestii sa se obisnuiasca cu zgomotul produs de momitor.

Drillul. Finete, farmec, reusita! Totul despre Drill!

Se identifica cu insasi sensul pescuitului sportiv. Este punctul culminant, partea plina de emotii si uneori  da mari satisfactii. Pentru pescar acest moment incepe din clipa in care, odata pestele intepat, opune rezistenta. Pescarul simte, in manerul unditei sau lansetei, forta vie a unui peste mare ce se zbate incarcand sa scape din carlig. Este lupta cu pestele pe care este de dorit ca pescarul s-o poarte in deplina sportivitate. Asta inseamna a-i acorda si pestelui o sansa, prin utilizarea unor scule fine. In esenta  aceasta este adevarata arta, cea care deosebeste adevaratul pescar de “traistar”, pe talentat de cel “nechemat”.
Lupta cu pestele necesita scule adecvate, tehnica, o larga paleta de cunostinte, experienta, judecata limpede, rabdare. Toate acestea, odata dobandite, vor mari sansa pescarului de a rezolva multe din problemele aparute pe durata drillului si de a iesi invingator. Probabil ca nu exista pescar care sa nu fi patit necazul pierderii unui peste “capital”, sau macar al unuia mai insemnat, ce urma sa devina “trofeul” mult visat!
Pescarul stie ca pentru a aduce la mal un peste mare, acesta trebuie mai intai “obosit”. Pentru a-l obosi, pestele trebuie “plimbat”, fara repaos si fara a slabi tensiunea din fir. O frana perfect reglata, o varga de calitate, care impreuna cu firul sa poata prelua efortul pestelui, maresc sansele de a iesi invingator. Din contra, o mulineta cu frana stransa la maxim, un fir uzat, imbatranit sau neadecvat, un carlig tocit sau supradimensionat, toate duc la sporirea sanselor ca pestele sa rupa sau sa scape. Si nu trebuie uitat ca orice slabire a firului, o pauza ce io acordam duce la o revigorare a pestelui, cu urmari neplacute pentru pescar. La inceputul luptei pestele se opune viguros. Combativitatea lui depinde de marime, specie, de apa in care pescuim (curgatoare sau statatoare) si nu in ultimul rand de anotimp. De regula, cu cat pestele este mai mare, cu atat mai greu se lasa adus la mal. De asemenea sunt pesti recunoscuti pentru indarjirea cu care lupta: crapul, somnul, stiuca si cleanul (in primele minute). Un crap de 10 kg din Dunare va fi cu mult mai greu de stapanit fata de un crap de crescatorie, de aceiasi talie. Mult mai indarjit va lupta un crap in luna august decat in martie, cand apa este foarte rece, iar pestele amortit.
Trebuie reamintit ca in apa, pestele practic nu are greutate. Densitatea corpului pestilor este aproximativ identica cu cea a apei. Deci greutatea pestelui agatat nu intervine “in lupta”, doar tenacitatea, robustetea si elementele de mediu in care acesta isi poate gasi sprijin (vegetatie, craci, bolovani, bancuri, nisip etc). Pestele intepat are tendinta de a se refugia in orice loc care sa-i confere o posibiliatate de a scapa. Si nu de putine ori chiar reuseste.
Dar cum se produce “obosirea” pestelui? Prin coborarea vergii insotita de mulinat rapid, urmata de ridicarea vergii tragand (la limita) in forta (pompaj), pestele este ridicat la suprafata si adus spre mal. Eforturile prelungite ale acestuia in timpul luptei duc la o dereglare a respiratiei. Pe masura ce efortul muscular creste, in organismul pestelui apare un excedent de bioxid de carbon care intra in sange. Deoarece sangele nu mai poate elimina intr-un anumit ritm acest gaz toxic, incepe sa se produca fenomenul de asfixiere. Pestele se ridica la suprafata apei in cautare de oxigen, iar rezistenta sa in fata pescarului scade, se culca alternativ pe o parte si pe celanta, cu gura deschizanduse ritmic. Pescarul trebuie sa il tina suficient de mult la suprafata, pana cand pestele se “ineaca” si poate fi adus, fara probleme, in minciog, pe mal, sau apucat cu gafa si tras in barca.
Ustensilele performante, perfect adaptate luptei cu pestele ii acorda acestuia putine sanse de scapare.  Carligele din oteluri aliate, special proiectate pentru a intepa fulgerator, lansetele realizate din materiale compozite folosite in industria aero-spatiala sau de armament, mulinetele pe mai multi rulmenti, ergonimice, cu design…SF, sonare si avertizoare electronice, iata numai cateva articole din arsenalul pescarului modern. Lupta cu pestele pare inegala.
Se spune ca nu conteaza rezultatul luptei, daca aceasta nu a fost frumoasa. Un pescar cu adevarat sportiv va simti in cazul unui esec, pe langa amaraciunea inevitabila a infrangerii, o unda de bucurie. In fond are si pestele sansa lui!

vineri, 25 martie 2016

Montura pentru Pescuitul la Pluta - Prevenirea Incurcarii Firului

Pescuitul la pluta fiind unul de finete, obliga folosirea unor fire foarte subtiri, de 0,08 – 0,12 cm in realizarea forfacurilor, ceea ce creeaza probleme, acestea incurcandu-se usor intre ele sau cu firul principal, cand folosim monturile clasice.
Folosind montura din imagine, riscul de incurcare este in parte eliminat. Datorita plumbului de fund pluta ramane la locul nadit, nefiind purtata de curenti, de asemenea putem controla usor inaltimea carligelor fata de fundul apei.
Sursa: revista Pescar Modern, nr. 44 din 2000, Dionisie Sult.

Nada pentru Crap

Ingrediente:
  • Benzar Mix Turbo Carp Betaina 1kg
  • Nada Benzar Ice Mix 500 gr
  • Boilies spart sau pelete 200 gr
  • Canepa fiarta 250 gr
  • TTX 500 gr
  • aditiv 100 ml
Mod de preparare:
Ca si la alte retete care folosesc ttx, acesta se va umecta separat si abia dupa aceea se va amesteca cu restul compozitiei. Boiliesurile (peletele) pot avea aroma pe care o doriti, iar canepa putem s-o preparam noi sau s-o cumparam gata preparata la cutie. Este indicat sa folositi canepa fiarta si nu prajita, pentru ca aceasta din urma are tendinta sa pluteasca si poate atrage maruntisul pe patul nostru de nada. Aditivul e bine sa aiba aceiasi aroma ca si boiliesurile sau peletele folosite.

joi, 17 martie 2016

Momeli pentru Somn

Carnivor, necrofag, adevarat "copoi" al apelor, cu receptori capabili sa detecteze vibratii, mirosuri si sa faca o analiza chimica primara a apei, somnul este de-a dreptul cel mai mare peste pe care il poti prinde in Romania. Este captura suprema nu neaparat prin prisma drilului fabulos ci datorita dimensiunilor la care poate ajunge, aproape anual lasandu-se prinse exemplare de peste 60kg, fie ca este vorba de pescuitul in lacuri si baraje sau rauri.
Mananca aproape orice, de la pesti de dimensiuni medii si mici pana la cadavre de pasari. In fapt nu se da in laturi de a a consuma orice materie organica.
Totusi, anumite tipuri de momeli au facut istorie, fiind considerate cele care iti dau cele mai mari sanse de a captura un somn de dimensiuni impresionante.
Ficatul de pui (in stare de putrefactie)
Inainte de a iti spune de ce trebuie sa incerci ficatul de pui, merita sa stii ca daca te decizi asupra lui, fii pregatit de mirosuri cumplite si tine un prosop umed la indemana caci te vei murdari. Acele calitati care fac ficatul de pui una dintre cele mai neplacute momeli de manuit si utilizat sunt exact cele care il fac extrem de atractiv pentru somn.
Cum sunt convins ca toti ati mirosit pana astazi "organul" in cauza, va spun ca este vorba de ficatul de pui in stare de putrefactie.
Mirosul este asemantor carnii putrezite, dar tocmai acesta impreuna cu continutul proteic ridicat sunt cele care atrag somnul.
Carasul
Despre caras se pot spune multe, dar faptul cel mai important este ca somnul il iubeste la nebunie. Daca decizi sa pescuiesti cu momeala vie, carasii de marimea palmei unui adult sunt una dintre momelile devastatoare pentru somnul mare.
Intepat in dorsala si lasat liber sa inoate, pescuit cu o montura gen cat-o-copter, poate atrage adevarati monstri.
Ramele serpesti
Lungi, atingand deseori 30-40cm, de o grosime considerabila si culoare negru-verzui, pescuite atat in buchet cat si individual, ramele serpesti sunt momeala perfecta pentru somnii de dimensiuni medii. Asta nu inseamna ca un somn de 30kg nu "gusta" asa ceva.
Desi mai greu de gasit, fiind prezente in special in zonele namoloase, cu stufaris sau radacini de copaci, merita efortul de a le avea intr-o partida de pescuit la somn, fie si numai de 24 de ore.
Dezavantajul major consta in faptul ca atractivitatea lor nu se opreste la somn, fiind mai mult decat sigur ca vei fi ciugului de armata de platici, babusti si alte specii de albitura.
Scoici
Fac parte din mediul natural si constituie un bun segment din alimentatia de baza a somnului. Doua sau trei scoici intregi pe un carlig de marime mare dau dau rezultate de ani buni in Romania. Pe Prut, pe Dunare, pe baraje sau lacuri, le gasiti usor in zonele cu substrat namolos, ingropate la aproximativ 20cm adancime.
Imbucatura/bucati de peste
Probabil cea mai folosita momeala de somn. Fie ca este vorba de babusca, rosioara, caras, platica, bucata de peste necuratat, infipta intr-un carlig de somn functioneaza in mai toate cazurile.
Un lucru demn de retinut este ca de cele mai multe ori, bucata de peste ce da rezultate este zona mediana, cuprinzand abdomenul si intestinele.

Mamaliga pentru Carlig

Ingrediente:
  • oua - 2 buc, 
  • faina de malai 300 g, 
  • zahar vanilat 10 g, 
  • ulei 10 ml.
Realizare.
Acest tip de mamaliga se prepara fara fierbere. Se bat ouale intr-un vas. Se adauga faina de malai, si se amesteca bine pana ajunge o pasta consistenta. Se pun 1-2 plicuri de zahar vanilat. Este recomandat si putin ulei de floarea-soarelui pentru ca mamaliga sa nu fie lipicioasa si sa fie mai atractiva.

Lacul Tancabesti 1

Lacul Tancabesti 1 este lacul cu exemplare “record” de crap, somn si rapitori. Record lac: crap 24 kg si somn 60kg. Se afla in localitatea Tancabesti din judetul Ilfov la 30km de Bucuresti.
Specii de pesti intalnite: avat, biban, caras, clean, crap, cteno, novac, oblete, platica, rosioara, salau, somn, stiuca. Taxa este de 200lei. Detalii telefon 0726037389. Se poate pescui si noaptea.
Regulament:
• maxim 4 lansete
• fara inaintasi textil din 1 Ian 2010
• un singur ac , plumb pierdut
• saltea de primire, minciog ecologic
• minim 3 saci pentru peste (ecologici)
• vesta salvare daca se foloseste barca
• retinere crap sub 4 kg si eliberare in Tancabesti 2
• taxa este de 300 Ron/24 h(ponton inclus) si 200 Ron/12 h (fara ponton)
• pentru insotitori taxa este de 20 Ron / persoana.
• se poate rezerva locul de pescuit contra sumei de 10 Ron.
Cale acces. Pe drumul Bucuresti-Ploiesti la intrarea dupa podul din comuna Tancabesti se face un drum spre stanga care duce la lac.

duminică, 13 martie 2016

Gandacul de Colorado, momeala pentru clean

Gandacul de colorado poate fi folosit cu succes la pescuitul cleanului. Culoarea rosie a aripilor membranoase, la exemplarele adulte este extrem de incitanta pentru cleni . Micul secret al pescuitul cleanului cu gandac de Colorado este indepartarea primelor aripi (aripile chitinoase-elitrele) inainte de a-l pune in carlig. Se pescuieste la suprafata apei, fãrã plutã sau plumb. Acest stil de pescuit poate da rezultate foarte bune in special pe portiunile de rau aflate in apropierea culturilor de cartofi, in perioada in care agricultorii sau vantul duc insectele pe apa.
Gandacul de Colorado este unul dintre cei mai prezenti daunatori ai agriculturii in perioada de vara. Are talia de aproximativ 10 mm si se recunoaste usor dupa cele 10 dungi negre, in lungul elitrelor care sunt de culoare galbena. Atat adultul cat si larva (de culoare rosie, fara aripi chitinoase si mai vulnerabil in fata atacului pestilor) distrug frunzele culturilor de cartofi, de asemenea ataca si frunzele de patlagele, rosii, vinete, etc. (solanaceele). Acestia se culeg de pe frunzele acestor plante si se pastreaza in cutii perforate pentru aerisire.